Blog: Praktijkopleiding tot registeraccountant (RA)

15-06-2022

Hallo allemaal, er is wat tijd overheen gegaan (busy season), maar hier ben ik weer met een nieuwe blog. Dit keer vertel ik, Annemiek Schoneveld, jullie meer over de praktijkopleiding tot registeraccountant (praktijkopleiding assurance).

Je hebt je theoretische opleiding afgerond, en nu?

Na jaren strijden en vervolgens het afronden van de theoretische RA opleiding is het tijd voor het laatste onderdeel tot de felbegeerde titel van registeraccountant. De eindstreep is in zicht en enkel de praktijkopleiding dient nog te worden doorlopen. Dit houdt in dat je gedurende maximaal drie jaar ontwikkelt tot een beginnend beroepsbeoefenaar en robuuste accountant. Als je de praktijkopleiding assurance volgt, word je opgeleid tot een accountant die bevoegd is tot het controleren van historische financiële overzichten en verantwoordingen, zoals de jaarrekening.

Inzicht in het leerproces

De praktijkopleiding betreft een leerproces. Om het leerproces zichtbaar te maken, wordt gebruik gemaakt van rapportages, trainingen, intervisiegesprekken en een referaat. Dit alles in overeenstemming met de Verordening op de beroepsprofielen van de NBA en de CEA eindtermen. Deze CEA eindtermen dienen te worden gerealiseerd gedurende de praktijkopleiding.

Het leerproces dient in ieder geval betrekking te hebben op de werkdomeinen jaarrekeningcontroles en overige assurance-opdrachten, zoals beoordelingsopdrachten.

Wat ga je doen?

In de praktijkopleiding wordt er ruime aandacht besteed aan algemene en communicatieve beroepsvaardigheden, houding en gedrag, en beroepsethiek. Naast de eindtermen die zien op de specifieke vakinhoudelijke competenties, omvat de accountantsopleiding dus ook het ontwikkelen en beheersen van generieke eindtermen.

Bij de afronding van de praktijkopleiding staat het geïntegreerd slotexamen centraal. In dit examen moet blijken dat je in staat bent de theoretische kennis in concrete beroepssituaties op het niveau van een beginnend beroepsbeoefenaar toe te passen.

Werken én leren bij Audit To Be

Zelf ben ik momenteel naast mijn werk bij Audit To Be volop bezig met het tweede jaar van mijn praktijkopleiding assurance. Ik ga vol goede moed het laatste stuk tegemoet! Tot de volgende keer in mijn nieuwe blog! 

Groetjes Annemiek

Bekijk ook

Werken en leren: de ervaringen van Jill

20-07-2022

Jill de Leeuw is sinds september 2021 werkzaam bij Audit To Be. Ze combineert haar werk bij Audit To Be met een deeltijdstudie: Bachelor of Science in Accountancy. Hoe bevalt de combinatie werken en leren? In deze blog vertelt Jill over haar ervaringen. Studeren en praktijkervaring opdoen"In 2021 slaagde ik voor mijn vwo-diploma en besloot hierna om een deeltijdstudie te doen. Vier dagen werken en één dag studie. Helemaal stoppen met studie vond ik erg zonde, maar vijf dagen in de week in een klaslokaal zitten, zag ik ook niet zo zitten. Toen kwam ik deze....

Lees meer

Casestudy Zorg-Vuldig: “Ondersteuning op het moment dat het nodig is”

28-04-2022

Hallo allemaal, door busy season was het even wat rustiger op onze nieuwspagina, maar hier ben ik weer! Dit keer geen blog, maar een casestudy waarin één van onze klanten Zorgorganisatie....

Lees meer

Busy season: de eindejaarscontroles

01-02-2022

Hallo allemaal! Fris en fruitig in het nieuwe jaar ben ik er weer om jullie te voorzien van een nieuwe blog. Dit keer vertel ik, Annemiek Schoneveld, jullie meer over de eindejaarscontroles die per heden aanvangen. Ook....

Lees meer