Vervolg actualiteiten in de accountancybranche

08-12-2021

Hi allemaal, daar ben ik weer. Als vervolg op mijn voorgaande blog schrijf ik, Annemiek, deze blog samen met Anneloes. Anneloes is onze hr-stagiair én mijn tweelingzus. Zij verricht voor Stolp+KAB en Audit To Be onderzoek naar het aantrekken, binden, boeien en behouden van medewerkers. Dit zijn namelijk factoren die bijdragen aan het werkgeluk. 

Hoi Anneloes, leuk dat je meewerkt aan deze blog! Kun je ons meer vertellen over de aanleiding van jouw onderzoek?

"Zeker! De accountantssector kent al een aantal jaren schaarste op de arbeidsmarkt. De vraag naar (hoogopgeleid) personeel is nog altijd groter dan het aantal werkzoekenden en/of reeds afgestudeerden in deze branche. De krapte op de arbeidsmarkt blijft aanhouden en veel werkgevers in de accountantssector hebben inmiddels last van een personeelstekort. De arbeidsmarkt in de accountancy staat momenteel onder grote druk. Zo is er volgens het UWV in de accountancysector een grote behoefte aan alle soorten accountants." 

"Daarbij geldt ook nog dat accountants sinds het uitbreken van de coronapandemie ook nodig zijn voor de accountantsverklaringen in het kader van de NOW-regeling (de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid). Hierdoor is het tekort nog meer merkbaar. Uit onderzoek van SRA blijkt dat medewerkers werkzaam bij SRA-kantoren door de coronaregelingen meer werk en meer werkdruk ervaren. Hier moet dus iets aan gedaan worden. Uit onderzoek van CNV blijkt echter dat werkgevers niet altijd genoeg doen om de medewerkers te binden, boeien en behouden en dus aantrekkelijk te blijven voor de huidige medewerkers. Dit is precies de reden voor mijn onderzoek. Ik hoop dat ik handvaten kan geven, zodat er meer aandacht besteed kan worden aan het binden, boeien en behouden van medewerkers waarmee Stolp+KAB en Audit To Be zich kunnen onderscheiden."

Ingaand op het onderwerp van jouw scriptie: wat is werkgeluk specifiek en op welke manier kun je dit meten?

"Het begrip werkgeluk bevat de volgende onderdelen: zingeving, voldoening, plezier en verbinding. Om werkgeluk te ervaren, met andere woorden, om medewerkers te binden, boeien en behouden, moeten financiën, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, zingeving, werk en relaties in balans en harmonie zijn met elkaar. Twee modellen die gericht zijn op werkgeluk van medewerkers betreffen het P3F model (purpose, flow, fun en friendship model) en het HEART model (happy cultuur, energiegevend, agile leiderschap, redesign employee journey & technologie). Deze modellen worden toegepast in mijn onderzoek en zijn verwerkt in het medewerkerstevredenheidsonderzoek."

"Ik hoop met de uitkomsten van dit onderzoek Stolp+KAB en Audit To Be handvaten te bieden, zodat zij zich kunnen onderscheiden in het binden, boeien en behouden van medewerkers en het vergroten van het werkgeluk van de medewerkers (ongeacht de drukte door de krapte op de arbeidsmarkt)."

Bedankt voor je input en succes met je onderzoek, Anneloes!

In mijn volgende blog vertel ik jullie meer over de voorraadinventarisaties die plaatsvinden rond jaareinde. Tot de volgende! Groetjes, Annemiek

Producten & Diensten